SoftLab stipendieprogram

Om stipendiet

Det av Hakon Swenson Stiftelsen stödda stipendieprogrammet på Sliperiet ger kreatörer och innovatörer 60 000 kr samt möjlighet att under tre månader få utveckla sin praktik i Sliperiets verkstäder. Programmet är knutet till Sliperiets SoftLab, en unik verkstad med verktyg för prototypande relaterat till textil och kroppsnära teknologi. Syftet med programmet är att berika den lokala innovationsmiljön och att få fram nya idéer kopplade till den tillgängliga tekniken.

Programmet är riktat till konstnärligt verksamma och innovatörer med koppling till textil- och modeindustrin eller handeln. Utöver stipendiet får stipendiaterna även tillgång till teknisk utrustning och teknisk support.

Stipendie- och residensprogrammet för 2018 sker i samarbete med inkubatorn för kulturella och kreativa näringar eXpression Umeå. Samarbetet innebär att årets stipendiater också ges möjlighet att utveckla sina företag med stöd av affärsutvecklare och branschexperter.

 

2018 års SoftLab-stipendiater

De fyra som i hård konkurrens tilldelades SoftLabs Residency Scholarship för 2018 är textilkonstnären Clara Sullà från Spanien, materialforskaren och produktdesignern Austeja Platukyte från Litauen, Stockholmsbaserade textilkonstnären Nanny Rådenman samt modisten Catharina Carlsson från Umeå.

*****

Clara Sullà har utvecklat sin konstpraktik i Wien, London och Egypten och alltmer specialiserat sig på textila material. Under de senaste tio åren har hon bland annat designat och skapat brandbeständiga, vattentäta och storskaliga "skulpturala kostymer" för opera och teater, samt scenuppsättningar med textila konstverk. Clara ska under hösten skapa textilbaserade taktila paneler som kan placeras på väggar eller golv, och som förbipasserande får röra och experimentera med. Fokus kommer att ligga på innovativa texturer och former för visuella och sensoriska effekter.

Mer information om Claras arbete finns på:  www.clarasulla.com och www.textiltactil.com

*****

Austeja Platukyte är materialdesignforskare och produktdesigner som med bas i Litauen ställt ut internationellt. Hon intresserar sig för såväl den praktiska som den sociala, ekonomiska och psykologiska omvandlingen av material. I hennes projekt arbetar hon experimentellt och tvärdisciplinärt. Objekten ställer frågor om konsumtion och ekologi. Hon försöker utveckla nya designmetoder utanför massproduktionens logik och gängse idéer om skönhet, funktionalitet och universalitet - med målsättningen att skapa nya värden för en mer hållbar framtid. Under sin vistelse i Umeå ska Austeja utveckla bioplaster med textilt avfall som råmaterial.


Mer information om Austejas arbete finns på: www.austejaplatukyte.com

*****

Nanny Rådenman är textilkonstnär utbildad vid bland annat Kawashima Textile School i Japan, och numera verksam i Stockholm. Nanny uppskattar det till synes enkla uttrycket i en väv eller ett broderi, som i själva verket ofta är uppbyggt av ett komplicerat trådsystem. Hon finner sin inspiration i naturen och vardagliga textilier. Under hösten ska Nanny utveckla en interaktiv textil - ett tyg som rör sig i takt med att man närmar sig verket.

Mer information om Nannys arbete finns på: www.nannyradenman.com

*****

Catharina Carlsson lever och verkar i Umeå och har bland annat gjort inhopp som modist på Norrlandsoperan. Catharina jobbar experimentellt i sin hatt-tillverkning och använder gärna oväntade material och tekniker. Flera av hennes kreationer har hamnat på prispallen i hatt-tävlingar och publicerats i internationell modepress. Under hösten kommer Catharina att använda digital tillverkningsteknik för att ta fram en streetwear kollektion av vardagshattar med en överraskande twist.

Mer information om Catharinas arbete finns på: www.hattstudion.se

 

Tidigare SoftLab stipendiater

Sedan 2016 har sammanlagt åtta personer, inklusive årets stipendiater, mottagit SoftLabs Residency Scholarship. Tidigare SoftLab stipendier har, utöver kontakter och samarbeten, genererat verk och idéer som rönt stor uppmärksamhet.

Tidigare stipendiater är konstnärsduon  María Castellanos och Alberto Valverde, samt Minna Palmqvist och Ricardo O'Nascimento.

María Castellanos och Alberto Valverde utforskade i sina verk de förhållanden och skärningspunkter som uppstår mellan människor och maskiner, inte sällan genom interaktiva plagg och bärbara teknologier. Under sin tid på Sliperiet utvecklade de det interaktiva bärbara konstverket Symbiotic Interaction. Resultatet har visats internationellt och bland annat belönats med pris på den franska festivalen Look Forward Fashion Tech.

Minna Palmqvist använde sin tid vid Sliperiet för att bland annat utforska scanning, digital tillskärning och digital tillverkning. Hon scannade de kroppar hon skapat i sin serie No Body för att sedan fräsa formar med CNC.

Ricardo O'Nascimento utvecklade under sin artist-in residence- period ett antal artefakter inom wearables/ smart textiles området. Bland annat skor för dansare som skapar ljudbild genom sina rörelser. Ricardo inledde också ett samarbete med stipendiaten Minna Palmqvist som resulterade i projektet 'Lazy Burlesque'.  

 

Kontakt

Frågor om stipendieprogrammet
Linnéa Therese Dimitriou
Konstnärlig ledare, Sliperiet
linnea.dimitriou@umu.se

Kontaktuppgifter till stipendiaterna
Eva J:son Lönn
Kommunikatör, Sliperiet
eva.j.lonn@umu.se