Stipendium i SoftLab

Stipendiater 2016

Under våren 2016 gästades SoftLab av fyra artister som mottagit SoftLabs Residency Scholarship för kreativ meritering och experiment i miljön: Minna Palmqvist och Ricardo O'Nascimento under våren, och konstnärsduon  María Castellanos och Alberto Valverde under hösten.

María Castellanos och Alberto Valverde utforskar i sina verk de förhållanden och skärningspunkter som uppstår mellan människor och maskiner, inte sällan genom interaktiva plagg och bärbara teknologier. Resultaten av deras arbetsstipendium, konstverket"Symbiotic Interaction", har sedan dess turnerat världen runt på olika utställningar och event. Hösten 2017 ställde de bland annat ut på Nova XX i Bryssel. Under 2018 kommer de vara delaktiga i Eco-Visionaries på LABoral Art Centre i Spanien. Mer om deras arbeten finns att läsa på deras webbplats uh513.com.

 

Om stipendiet

Stipendiet är ett samarbete med Hakon Swenson Stiftelsen. Det är ett konstnärligt stipendium riktat till kreatörer och innovatörer inom textil- och modeindustrin, som inkluderar 120 000 kronor och tillgång till Sliperiets verkstäder under sex månader.

Den som söker ska kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet från design-, arkitektur-, konst-, textil- eller modeproduktion. Ett hållbarhets- eller miljöperspektiv i produktionsprocessen är meriterande. Även sökande med bakgrund och erfarenhet från handel är varmt välkomna. Sökande får inte vara anställd vid Umeå universitet eller nyligen ha haft en anställning vid samma myndighet. Det är möjligt att inkludera flera sökande för ett projekt. Notera dock att stipendiesumman förblir densamma.