Välkommen till Sliperiet

Sliperiet, ett forsknings- och innovationscentrum på Konstnärligt campus vid Umeå universitet, går nu in i en ny spännande fas. Tillsammans med Umevatoriet utvecklar vi en miljö för nyfikenhet, lärande och görande kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Hösten 2018 startar en ombyggnad av Sliperiet och en tillbyggnad av en domteater med den senaste visualiseringstekniken.

Under byggtiden hittar du Sliperiet och våra nuvarande hyresgäster i Tullmagasinet, centralt beläget i Umeå på Thulegatan 1 (invid Väven). Umevatoriet finns kvar på Umestan tills ombyggnationen är klar.

Följ med på vår spännande resa

Summer eXpression förverkligar studenters designdrömmar

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Foto: Eva J:son Lönn
2017-08-25

Under sex sommarveckor har Sliperiet sjudit lite extra av kreativitet och innovationskraft. Tio talangfulla studenter har inom ramen för projektet Summer eXpression gjort verklighet av sina designidéer tillsammans med lokala tillverkningsföretag i Västerbotten. Mycket av arbetet har skett i Sliperiets prototypverkstäder Softlab och 3DLab. I samband med en vernissage i humlabX i torsdags visade studenterna upp sina kreationer och bjöd ut dem till försäljning.   

-  Det har varit fantastisk kul och spännande att se studenternas idéer bli till färdiga produkter, och att ha producenterna med genom hela produktionsprocessen. De har givit studenterna värdefull återkoppling på om produkterna är tekniskt och prismässigt möjliga att tillverka, säger Magnus Lindgren, en av två handledare i Sliperiets prototypverkstäder.

Bakom Summer eXpression står företagsinkubatorn Uminova eXpression. Syftet med satsningen är, förutom att stötta kreativa talanger att förverkliga sina designdrömmar, att ge studenterna kunskaper om entreprenörskap och produktionsmetoder.

-  Studenterna har fått ta körkort på maskinerna i prototypverkstäderna för att därefter fritt få använda 3D-skrivare, handtuftpistol, broderimaskiner, laserskärare och andra avancerade verktyg för att pröva sina idéer och skapa prototyper, säger Magnus Lindgren.

Prototyperna har under projektets gångs testats och förbättrats i samråd med producenterna. Slutligen tillverkades produkterna hos de involverade företagen, bland annat GH snickeri, Glödheta, Humlebäck och Löbe Granit.

 

För mer information kontakta:

Magnus Lindgren, forskningsingenjör Sliperiet
magnus.p.lindgren@umu.se