Välkommen till Sliperiet

Sliperiet, ett forsknings- och innovationscentrum på Konstnärligt campus vid Umeå universitet, går nu in i en ny spännande fas. Tillsammans med Umevatoriet utvecklar vi en miljö för nyfikenhet, lärande och görande kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Hösten 2018 startar en ombyggnad av Sliperiet och en tillbyggnad av en domteater med den senaste visualiseringstekniken.

Under byggtiden hittar du Sliperiet och våra nuvarande hyresgäster i Tullmagasinet, centralt beläget i Umeå på Thulegatan 1 (invid Väven). Umevatoriet finns kvar på Umestan tills ombyggnationen är klar.

Följ med på vår spännande resa

Kulturverkets Vårsalong till Umeå Live

umbraco.MacroEngines.DynamicXml
2017-05-28

Kulturverket bjuder på Vårsalong i två stora paviljonger i samband med Umeå Live den 30 juni. Barns och ungdomars alster skapade i samband med Kulturverkets workshoppar ställs ut - workshoppar med fantasieggande namn som Det tillåtande zooet, Drömfåglar och Framtidens kommunikation.  För barn som vill aktivera sig under vårsalongen kommer det även finnas ett workshop-tält med möjlighet att bland annat skapa och spela med egna dataspelsfigurer.

Kulturverket, som har funnits på Sliperiet sedan 2015, har under våren anordnat flera workshoppar för barn och ungdomar från förskoleålder till årskurs nio under temat Budskapa. Tre av dessa är Det tillåtande zooet, Drömfåglar och Framtidens kommunikation.

I det Tillåtande zooet har barn fått rita de djur de vill vara. Djuren har skurits ut i MDFmed en laserskärare i FabLab, och har slutligen målats av barnen. Drömfåglar har handlat om barns drömmar och tankar om framtiden. Barnen har fått skapa fåglar i olika material och i fåglarna lägga in lappar med sina önskningar. I Framtidens kommunikation har barnen fått fundera över hur ska kunna kommunicera med hjälp av fordon i en framtid utan Internet.

"Barnen har fått bygga modeller av fordonen i lera. Därefter har Designstudenter formgett barnens idéer", säger Josefine Egerszegi, scenograf och illustratör vid Kulturverket.

Miljön på Sliperiet har på flera sätt bidragit till verksamheten:

"Vi har kunnat ta det ett steg längre genom den digitala teknik som finns här. Bland annat har vi använt SoftLab för att trycka flaggor och Media och Sound studios för att spela in och redigera film och musik. Vi har också fått möjlighet att samla större grupper med barn för workshops, avslutningar och vernissage på Sliperiet. Det blir en upplevelse för barnen att jobba i den här miljön. Det känns som om vi tar dem mer på allvar. Det är väldigt värdefullt", säger Hans Hjortek, konstnärlig ledare för Kulturverket.

På frågan om vad Hans och Josefine hoppas uppnå med Vårsalongen svarar de:

"Vi vill visa exempel på hur otroligt kreativa barn är. Vi vill också uppmärksamma Kulturverket så att fler får möjlighet att jobba med oss, barn som vi inte tidigare har kommit i kontakt med".

Kontakt:
Hasse Hjortek
konstnärlig ledare, Kulturverket