Välkommen till Sliperiet

Sliperiet är ett forsknings- och innovationscentrum, en kreativ mötes- och arbetsplats, ett makerspace, en arena för event och experiment. Vi är en del av Umeå Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Nedan ett smakprov på vad som händer hos oss! Tveka inte att kontakta oss för samarbete, för att boka lokaler eller verkstäder, workshops eller höra dig för om kontorsplats. 

Ett lysande interaktivt täcke för människor samman

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Det är ett riktigt coolt samarbetsprojekt på gång på Sliperiet. Det venezuelanska paret Jaime Reyes och Daniella Ricci skapar lysande, interaktiva täcken för att öka samspelet mellan människor. Allt började när Jaime, interaktiv designer och volontär vid SoftLab i Sliperiet och Daniella, arkitektstudent vid Umeå universitet, kom till Sverige 2015. De tyckte att det var lite svårt att träffa folk, och funderade på hur de kunde inspirera människor till nya och oväntade möten.

Paret kom upp med den lysande idén att producera interaktiva täcken som kan placeras på offentliga platser för att stimulera till oväntade möten och interaktion mellan främlingar.

"Idén bakom projektet är att föra samman folk. Varje delbart täcke innehåller LED-ljus som lyser upp täcket i ett subtilt mönster. När två personer med varsitt delbart täcke närmar sig varandra blir färgerna i täckena mer intensiva, förklarar Jamie Reyes.

Idén blev verklighet till följd av att Emma Ewadotter, verksamhetsledare för Softlab -en prototypverkstad på Sliperiet för textiler, kroppsnära teknologi och digital modeproduktion - uppmuntrade studenter på Arkitekthögskolan att skapa egna projekt, vid sidan av studierna. Hon lät dem använda SoftLab för att utforska de nya teknikerna. Daniella designade täckena och paret samproducerade dem i SoftLab.

Jaime berättar om parets framtida planer för projektet:

"Projektet är i stort sett klart, det saknas bara några finjusteringar. Vår idé är att fortsätta utveckla konceptet med att använda textilier för att inkludera och föra människor samman. Vi kommer bland annat undersöka hur textilier kan användas för att upptäcka känslor och på hur färgmönstren kan ändras.

För att få kontakt med Jaime och Daniella:

Instagram

https://www.instagram.com/da_ricci/

https://www.instagram.com/_jreyes79/  

E-mail

daniricsac@gmail.com

jaime79@gmail.com

 

Bildmuseet: Ellen Angus utforskar konstnärens roll när förfallet område omvandlas till hippt

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Ellen Angus, masterstudent vid konsthögskolan vid Umeå universitet, tillbringade veckor i Softlab för att slutföra sitt slutprojekt. Du kan nu se hennes slutresultat, installationen Keep Calm och Carry on Hackney, på Bildmuseet. Dessutom gör hon en pågående performance i utställningen varje dag den 11-14 maj och 18-21 maj mellan 12.00 och 13.00.
"Installationen handlar om branding, reklam och konsumerism. En känsla av förförelse. Och under det är det något mörkare ", säger Ellen.

Hackney, en förort till London, där Ellen Angus bodde innan han kom till Umeå, har inspirerat henne till masterprojektet.

"Hackney betraktades som det näst mest underprivilegierade området i England, fram till 2012, när det genomgick drastiska förändringar och omvandlades till ett hippt område. Den förändrade demografin i området och min roll i förändringarna intresserade mig", säger Ellen.

Ellen har tillbringat veckor i Softlab - ett innovationslaboratorium för textilprovning, digitalt mode och bärbar teknik - för att producera en handtuftad matta till installationen.

"Jag har skapat en Hackney exorcism matta i Softlab. Jag ville fånga alla dessa små ritualer, symbolerna för Hackney, som uttrycker förändring och hoppet om välstånd och lycka. En känsla av förförelse, men under det är något mörkare och nervigt. Installationen handlar om branding, reklam och konsumerism", säger Ellen.

Hennes ursprungliga plan var att beställa mattan från en tillverkare, men hon bestämde sig för att göra den själv, något hon inte ångrar.

"Jag tyckte om att arbeta med materialet och det passade mycket bättre in i mitt projekt, att handtufta den. Tuftpistolen gav mig en fantastisk känsla av att nästan rita. Först var den svår att hantera, men efter ett tag fick jag en intim relation med verktyget", säger Ellen.

"Jag skulle gärna vilja samarbeta med Sliperiet i framtiden, Softlab var en bra plats att jobba på, på grund av faciliteterna och det fantastiska stöd jag fick av personalen".

Läs mer om utställningen Fool's Gold på Bildmuseet:
http://www.bildmuseet.umu.se

 och om evenemangen i samband med utställningen:
http://www.bildmuseet.umu.se/sv/program/evenemang/

Fascinerande Växters Dag gästar åter Sliperiet!

Vi ser fram emot bli platsen för Fascinerande Växters Dag i Umeå i år igen, en dag för att upptäcka med alla dina sinnen! Få svar på frågor som: Vilka produkter kan man göra av ved? Varför är döda växter viktiga för jorden? och Hur kan man odla växter i staden? Ta en bladlus i koppel. Smaka på växtbaserad glass eller CRISPR-ig chips. Uppskatta vikten på olika träslag. Se en fotoutställning av fascinerande växter och känn doften av alla växter.

 

Välkommen att fascineras av växternas värld och bland annat möta forskning från SLU och Umeå Universitet den 18:e maj på Sliperiet. En dag för hela familjen.

Läs programmet för Fascinerande växters dag i Umeå 2017

Åke Fransson, ny projektledare för +Project, brinner för hållbart byggande och trädgårdsarbete

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Vi välkomnar Åke Fransson som ny projektledare för Sliperiets +Project - en person med stort teknikkunnande och lång erfarenhet som forskare och prefekt för institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet, en man som på fritiden gärna påtar i trädgården. Ett av Åkes första uppdrag som projektledare blir att presentera +Project på 3dp Build, en stor internationell konferens i Stockholm om hur 3d-skrivarteknik kan användas inom arkitektur och bygg.

På 3dp Build kommer Åke Fransson berätta om +Projects tillkomst, mål och upplägg:

-        Vi vill ta tillvara på de möjlighet som skogsråvaran ger och det kunnande som finns inom regionens trävaru- och pappersindustri och ta det ett steg längre med hjälp av storskalig 3d-printing av trä, och utveckling av nya träbaserade material. Målet är ett hållbart byggande av framtidens hem och arkitektoniskt byggande på nya sätt. 3d-printing ger en flexibilitet som inte finns i traditionella material och byggtekniker. Projektet handlar också om att skapa samverkan mellan forskare och små och medelstora företag i regionen och att utveckla nya affärsmodeller med hjälp av digitala tekniker.

Åke har varit med i projektet som forskare ända sedan starten hösten 2015, och har en klar bild av vad han nu, som projektledare, vill att de ska åstadkomma i projektet:

-        Projektet har kommit igång bra och vi har utvecklat flera intressanta samarbeten med företag i regionen. Nu gäller det att ta samarbetena till nästa nivå, att ta tillvara på de intressanta resultat som framkommit, och på att lägga grunden för framtida projekt, säger Åke.

När han behöver varva ner gör han det helst med trädgårdsarbete:

-        Trädgårdsarbetet är vitt skilt från mitt vardagsarbete och därför ett bra sätt att koppla av. I sommar ska jag avgränsa rabatterna med plåtkanter och skrapa och måla fönstren i lusthuset. Det är många fönster! säger Åke.

Kontakt:
Åke Fransson

 

Riksdagens näringsutskott besöker Sliperiet

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Den 8 maj hade Sliperiet besök av en delegation från regeringens näringsutskott. Politikerna visade stort intresse för framtidens bärbara teknologi, alltså möjligheten att bygga in datorer i kläderna. Sliperiets konstnärliga ledare Linnéa Therese Dimitriou visade runt i labben och berättade om Sliperiets verksamhet. 

Random Bastards firar 100+ skivsläpp!

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Random Bastards och Storspoven har i april släppt vinyalalbumet "Törley Törpers", vilket är deras 103:e musiksläpp i ordningen.

- Grafiken på albumet är inspirerad av "Törley", skatearnas favoritbudgetbubbel och temat är "koka soppa på en spik". Tanken är inte känna sig begränsad trots begränsade resurser, säger Erik Hörstedt, som tillsammans med Jon Brännström ligger bakom plattan.

Random Bastards (RB) är ett kreativt kollektiv och ett varumärke som startades 2002 av ett gäng gymnasiekompisar. Utöver musik designar, producerar och säljer RB skateboard- och snowboardfilmer, -kläder, -accessoarer och -brädor, samt klubbar, festivaler, film och konst. Under paraplyet RB finns bland annat bolaget Storspoven, som ägs av Erik Hörstedt och Samuel Isaksson. De ansvarar för kollektivets produktion och onlineförsäljning av musik och kläder. Storspoven, som under två års tid varit en del av företagsinkubatorn Uminova eXpression, har valt att sedan avslutad inkubationstid sitta kvar i den öppna kontorsmiljön på Sliperiet.

- Vi trivs superbra på Sliperiet, det är en kreativ och öppen miljö som passar oss. Att ständigt ha andra medskapare nära till hands öppnar för spontana idéer och vi ser fram emot alla våra kommande projekt under 2017 och 2018, säger Erik Hörstedt.

 Kontakt:

samuel@randombastards.com
erik@randombastards.com

Nytänkande bröllopsbok lanseras

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Bröllopsplanering kan vara stressig eller alldeles underbar! I höst lanseras en nytänkande bröllopsbok som vill stötta och inspirera blivande brudpar att hitta sin egen väg till bröllopet. Boken, som främst riktar in sig på det kvinnliga bröllopsmodet, har författats av designern Kristina Grahn och bröllopsbloggaren Zanna Metzer. Kristina startade för 2 år sedan sitt företag, som bär hennes namn, och sedan hösten 2016 tar hon hjälp av företagsinkubatorn Uminova eXpression på Sliperiet.

- Vi vill vända upp och ner på bröllops-Sverige och inspirera till ett nytänk när det kommer till brudklädsel. Vi vill att brudpar ska våga gå sin egen väg och inte fastna i det klassiska och traditionella, berättar Kristina.

- Idén om att göra en bröllopsbok kom till genom min fantastiska företagscoach Anna Kollberg. Extra kul är att boken ges ut genom förlaget North Chapter som är ett före detta Uminova eXpression företag, berättar Kristina.

Vill du veta mer, läs:

De skapar det unika bröllopet,VF 28 april 2017

Umeduo släpper ny bok, VK 20 april 2017

 eller …

Kontakta:
Kristina Grahn

Pilotprojekt för medborgardriven digital utveckling till Västerbottens inland

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Den 24-25 april kommer Sliperiets mobila digitala makerspace till Norsjö. Besöket är inledningen på Innovationspark Norr, ett unikt och nytänkande pilotprojekt, delfinansierat av VINNOVA där forskare och entreprenörer med hjälp av skolungdomar, företagare och medborgare på tre orter i Västerbottens inland samskapar för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av digital teknik. Projektet leds av Region Västerbotten, i samverkan med Sliperiet vid Umeå universitet. I maj får även Storuman och Vilhelmina besök av det mobila makerspacet.

Själva idén med makerspacet är att det ska vara ett rum för skapande och småskalig tillverkning med hjälp av digital teknik och en miljö som uppmuntrar till utbyte av erfarenheter, kunskaper och idéer. Under besöket i Norsjö kommer arrangörerna visa på möjligheterna med digital teknik, såsom 3D-skrivare, laserskärare och smarta material, leda en företagsutbildning och idéverkstäder.

- Vi vill ge inspiration till skolor, företagare och medborgare och visa vilken digital teknik som finns idag. Demonstrationen av tekniken kommer följas upp med två idéverkstäder enligt Innovationsloopen, där skolelever, företagare och medborgare tillsammans får diskutera vilka samhällsutmaningar de ser idag lokalt. samt hur den digitala tekniken skulle kunna bidra till att lösa de identifierade problemen, säger Torbjörn Johansson, operativ projektledare i Innovationspark Norr.

Pilotprojektet är tänkt som första steget i ett större projekt med målet att bidra till en medborgardriven regional digital utveckling. Det gör man bland annat genom att forskare, beslutsfattare och experter åker ut till medborgarna och tillsammans med dem fångar upp de behov, kunskaper och idéer som finns lokalt:

- Istället för att folk från landsbygden ska komma till oss, kommer vi till dem med ett mobilt makerspace och lokala idéverkstäder. Det är något helt nytt, säger Torbjörn Johansson.

- Sliperiet som innovationscentrum vill ta ett regionalt ansvar för utveckling och nyskapande och skapa mötesplatser för nya idéer möten och innovation även utanför våra väggar. Det gör vi inom Innovationspark Norr genom ett mobilt makerspace, samt med företagsutbildningar inom ramen för +project och en möjlighet för grundskolor att se och testa möjligheterna med digital teknik, Marlene Johansson, föreståndare Sliperiet.

Enligt Torbjörn Johansson har hittills mycket av den digitala samhällsutvecklingen byggt på vad experter tycker, utan egentlig förankring i de kunskaper och behov som finns bland medborgare lokalt. Det vill projektet ändra på:

- Själva kärnan i projektet är att alla, oavsett yrke eller utbildning, kreativt kan bidra till innovationer. Vi vill få folk att inse att det de kan är lika mycket värt som det experterna kan.  Det finns många som inte själva ser att de sitter inne med ovärderliga kunskaper. Ska du ersätta traditionella arbetsprocesser med smarta processer och mer digital teknik måste du på något sätt bygga in dessa "tysta" kunskaper, men det gör man sällan.

Projektets mål är att Norsjö, Storuman och Vilhelmina på sikt ska bli noder i ett digitalt nätverk  - ett online makerspace som kan kopplas upp mot och kommunicera med det tvärvetenskapliga makerspacet vid Sliperiet.

- Vi vill skapa öppna makerspaces online där vi tillsammans kan lösa problem och utbyta idéer. I projektet utnyttjar vi att Västerbotten har ett av de bästa, mest uppkopplade och snabbaste regionala nätverken i världen, avslutar Torbjörn Johansson.

 

Kontakt:

Torbjörn Johansson
Operativ projektledare, Innovationspark Norr

Marlene Johansson
Föreståndare, Sliperiet

 

Läs mer om projektet och programmet:
https://regionvasterbotten.se/it/projektet-innovationspark-norr/

Resultat från stipendieprogram

Konstnärsduon Maria Castellanos och Alberto Valverde presenterade Symbiotic Interaction- projektet de arbetat med i SoftLab under vintern. 

Projektet baseras på tidigare forskning och praktik i projektet  Clorofila 3.0. I Clorofilia projektet mättes små elektriska vibrationer i plantor genom sensorer och algoritmer, och man upptäckte att dessa förändrades med externa faktorer såsom temperatur, närhet till objekt, atmosfäriskt tryck eller ljus. 

I Symbiotic Interaction har utrustningen i SoftLab och 3DLab använts för att konstruera plagg som bär små växter och som kan mäta och relatera deras data till bäraren.

Projektet möjliggjordes tack vare Hakon Swensons stiftelse som finansierar det stipendieprogram som finansierade konstnärernas vistelse i Umeå och Sliperiet. Filmen spelades in vid Umeå Plant Science Centre.

Duons hemsida

David Sandberg regisserar Zombiebrother

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

David Sandberg ska regissera sin första stora Hollywoodrulle- filmen Zombiebrother baserad på kinesiska seriemagasinet. Skådespelaren Channing Tatum producerar filmen.  

 

Sommaren 2014 var Sliperiet hemviste för produktionsteamet bakom filmen Kung Fury, en crowdsourcing-succé baserad på David Sandbergs idé. David har sedan filmen släpptes flyttat till Hollywood där han arbetat med uppföljaren, KungFury II. 

Vi följer med stolthet och spänning Davids resa och ser fram mot nästa mästerverk!

Mer:

Kung Fury i wikipedia
Artikel i Variety: Channing Tatum to produce Zombiebrother

Resultat: 4615 mm och därmed världens högsta

Som vi berättat om tidigare har Sliperiet i samarbete med före detta Umeå-studenten och innovatören Torbjørn Ludvigssen testat hans innovation Hangprinter genom att printa ett 'Babels Torn' i vårt trapphus.

Tornets slutliga höjd blev 4615 mm och därmed världens högsta 3D-print av sitt slag. 

 

Torbjørn har lagt upp instruktioner och nerladdningsbara filer för att vem som helst ska kunna bygga en egen Hangprinter. Han hoppas på så vis att fler ska vara med och utveckla tekniken- för att öka precision och snabbhet bl.a.

Projektet har fått stor spridning i media, nationellt och internationellt

Svensk media bl.a.:
VKSVTP4 VästerbottenTV4Ny Teknik

Internationellt bl.a.:
Wired,  3Dprint.com,  3Dprintingindustry.com,  geekexchange.com,  3Ders.org , archdaily

 

För mer info, vänligen kontakta +Project forskningsingenjör erik.jansson@umu.se

Hangprinter- ny 3D-printmetod demonstrerad på Sliperiet

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Med en 3D-skrivare som hänger fritt kan utskrifterna bli nästan oändligt höga, som Babels torn. Principen testas nu i ett pågående innovationsprojekt på Sliperiet i Umeå där man bygger ett torn som redan tros vara det högsta av sitt slag.

I trapphuset på Umeå universitets samverkans- och innovationscentrum Sliperiet hänger en 3D-skrivare i fiskelinor spända mot krokar i väggarna. Med en svag lukt av bränt trä bygger skrivaren sakta men säkert upp lager efter lager till ett "Babels Torn". Torbjørn Ludvigsen, före detta student vid Umeå Universitet är uppfinnaren bakom den unika lösningen, "Hangprinter". 

- Så vitt jag vet är Hangprinter världens enda ramlösa 3D-skrivare. Det finns parallellkabeldrivna robotar och andra kabeldrivna 3D-printers, men denna Hangprinter är unik på så sätt att dels är alla delar utom energikällan monterade på en rörlig enhet, dels kan man utnyttja befintliga strukturer, exempelvis husets väggar, som ramar, säger Torbjørn Ludvigsen.

Trälukten kommer av att materialet i utskriften är träinblandad PLA, en naturligt nedbrytningsbar termoplastisk polylaktid.

Linnéa Therese Dimitriou är konstnärlig ledare vid Sliperiet och bjöd in Torbjørn​ till Sliperiet genom +Project, ett projekt där man utforskar nya tekniker och material för digital fabrikation och 3D-printning i stort format.

- Den här tekniken är spännande då den ger ny flexibilitet. Det finns potential att printa över enorma ytor och stora volymer, horisontellt och vertikalt, utan att man nödvändigt behöver bygga upp rälsar eller ramar. Tekniken skulle kunna skalas upp och anpassas för andra material samt utrustas med sensorer för högre precision och utomhusbruk. Det test som görs nu, då fästpunkterna flyttas uppåt vart eftersom, visar att det här är en fungerande idé, säger Linnéa Therese Dimitrou.

Tornet är snart tre och en halv meter högt och därmed inte bara det högsta som Hangprinter byggt utan också redan betydligt högre än de objekt som kan 3D-printas med de största existerande 3D-skrivare för termoplast som finns, då den största på marknaden kan skriva ut 230 centimeters höjd. Förhoppningen är att nå fem meter innan Torbjørn på torsdag måste resa hem till Göteborg där han numera bor. Tornet kommer att finnas att beskåda ytterligare en tid på Sliperiet.

Forskare byggde och demonstrerade ekosystem som del av PLATSEN 2016

Forskare från UPSC installerade modell för hållbar odling som del av konferensen PLATSEN 2016. 

 

PLATSEN 2016 samlade över 200 deltagare -  beslutsfattare, opinionsbildare, forskare, tjänstemän, företag, nätverk och representanter för intresseorganisationer,   kring platsen som katalysator för hållbarhet. Konferensen var ett samarrangemang på Sliperiet mellan Umeå Universitet, Umeå Kommun och Regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling. 

Förutom nätverkande och presentationer av aktuell forskning och innovation från Sverige och omvärlden, fick besökare ta del av ett antal aktivitets-stationer och installationer. En av dessa stationer var eMultiTrophic Eco-system, en modell för hållbar odling utvecklad av ett team från Fysiologisk Botanik under ledning av forskaren Olivier Keech. Installationen ledde till många intressanta samtal med besökare under byggnadstiden såväl som själva konferensen, och diskussioner pågår kring vidare samarbeten med implementation av systemet i större skala.